Crema antireumatica "Puterea Calului"

Sanatate cu frunze verzi - Mararul

Este probabil zarzavatul cu cea mai lungă „carieră” din lume,
folosirea sa ca adaos în mâncăruri, dar şi ca medicament fiind
menţionată într-un papirus egiptean vechi de peste 4000 de ani. Mărarul
a fost intens folosit şi în medicina tibetană (Unani) şi în cea indiană
(Ayurveda), unde era administrat ca tonic digestiv, antiinfecţios şi
antiinflamator. În Antichitate, romanii preţuiau în mod special mărarul,
care era un remediu de prim ajutor contra tulburărilor digestive şi a
durerilor de cap ce apăreau după petrecerile prea îmbelşugate. În
medicina populară românească sucul proaspăt sau decoctul obţinut din
tulpinile de mărar se dădea contra bolilor de inimă şi contra tusei, dar şi
pentru diverse „boli femeieşti” ori pentru „boli de pântece”.
Secretul frunzelor sale fine, de un verde ambrat, este constituit de
uleiul aromat pe care îl conţin, o substanţă cu proprietăţi terapeutice
excepţionale. Uleiul aromatic din mărar acţionează în special asupra
sistemului digestiv şi a acelui nervos, dar are şi alte acţiuni, aşa cum
vom vedea în cele ce urmează:
Mărarul şi bolile digestive
Mărarul verde are darul de a ne feri de o mulţime de probleme, cum
ar fi: indigestia, hipoaciditatea sau balonarea. Mărarul este de un real
folos şi în colite, întrucât substanţele aromate pe care le conţine
împiedică bacteriile să se dezvolte în intestin. Persoanele care se
confruntă cu aceste probleme ar trebui să consume mâncăruri
condimentate cu mult mărar sau să mănânce salate de mărar, cu ulei de
măsline şi suc de lămâie, iar vara, să adauge în compoziţie şi roşii.
Mărarul şi sistemul nervos
În medicina tradiţională a multor popoare europene, mărarul este
renumit pentru efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos.
Mestecarea câtorva tulpini de mărar verzi combate eficient durerile de
cap (inclusiv cele însoţite de ameţeală şi vărsături), redă acuitatea şi
claritatea simţurilor celor surmenaţi, combate astenia nervoasă.
Mărarul şi aparatul urinar
Consumarea a patru linguri de suc proaspăt de mărar (obţinut prin
centrifugare), de 3-4 ori pe zi, în cure de două săptămâni, este un
puternic stimulent al activităţii rinichilor, ajută la prevenirea şi
combaterea calculozelor, fiind şi un bun adjuvant în combaterea
cistitelor şi a infecţiilor renale. Acest remediu este cu atât mai indicat cu
cât nu are reacţii adverse şi poate fi administrat pe perioade lungi.
Mărarul şi stările post-graviditate
Frunzele de mărar proaspete, mestecate zilnic de femeile care au
născut de curând, sunt un excelent tonic fizic şi nervos, ajutând la
recăpătarea apetitului, stimulând secreţia lactică, îmbunătăţind calitatea
laptelui, favorizând recăpătarea tonusului psihic.
Mărarul şi feminitatea
Frunzele de mărar conţin mici cantităţi de estrogen, hormonul
feminin care catifelează pielea, face ca pilozităţile să crească mult mai
lent, ajută la creşterea naturală a sânilor, încetineşte foarte mult
procesele de îmbătrânire. Salatele asezonate cu mult mărar sunt aşadar
recomandate în această perioadă, când planta are maximum de forţă
terapeutică, fiind un adevărat elixir de frumuseţe.

0 Responses to "Sanatate cu frunze verzi - Mararul"

Blog Widget by LinkWithin