Crema antireumatica "Puterea Calului"

Dermatita seboreica

Dermatita seboreica reprezinta descuamarea grasa pe fond eritematos a pielii capului.
Dermatita seboreica este o afectiune cutanata cronica inflamatorie, ce afecteaza zonele bogate in glande sebacee: fata (sprancene, santuri nazale, obraji, scalp) si trunchiul (in dreptul sternului si in pliurile cutanate).
Cauza dermatitei seboreice nu este pe deplin inteleasa, dar este recunoscut faptul ca ciuperca microscopica Pityrosporon ovale este implicata in aparitia acestei dermatoze; la fel si factorii genetici, de mediu si starea generala de sanatate a persoanei.
Radiatiile UVA si UVB inhiba proliferarea ciupercii P. ovale, astfel incat la numerosi pacienti se inregistreaza o ameliorare in timpul verii.
Dermatita seboreica este mai frecventa la barbati decat la femei, probabil deoarece activitatea glandelor sebacee este controlata de hormonii masculini. Dermatita seboreica apare pentru prima data in adolescenta si apare cu intermitente la varsta adulta.
Dermatita seboreica este agravata de modificarile de umiditate, temperatura, de traumatisme (grataj) sau de stresul emotional.
Prevalenta dermatitei seboreice este de 3 -5% din populatie, mai grava la barbati. Matreata, cea mai usoara forma de dermatita seboreica este cea mai frecventa, fiind prezenta la 15 -20% din populatie.
Debutul este de obicei la pubertate, iar varful incidentei se inregistreaza la 40 ani. Dermatita seboreica apare si la sugari, sub forma "crustelor de lapte" si la varstnici.
Etiologia dermatitei seboreice ramane necunoscuta, desi numerosi factori (genetici, hormonali, de mediu, etc) sunt implicati.
Pityrosporum ovale (o specie de ciuperca) a fost implicata in aparitia acestei boli. Se crede ca dermatita seboreica ar fi rezultatul unui raspuns inflamator fata de aceasta ciuperca, dar acest lucru nu a fost demonstrat.
P. ovale este prezenta la toate persoanele, dar cauzele care determina aparitia dermatitei seboreice doar la unele persoane nu sunt cunoscute. Nivelul de colonizare al pielii afectate cu acest organism este mai scazut decat cel al pielii sanatoase. Totusi, faptul ca dermatita seboreica raspunde la medicatia antifungica sugereaza ca ciuperca este implicata in aceasta afectiune cutanata.
Factorii genetici si mediu, precum si afectiunile comorbide cresc riscurile de aparitie a dermatitei seboreice.
Desi dermatita seboreica afecteaza doar 3% din populatia generala, incidenta la persoanele cu HIV este de 85%. Persoanele cu tulburari ale sistemului nervos central (boala Parkinson, paralizii ale nervilor cranieni, etc.) par a fi predispuse la aparitia dermatitei seboreice sau sunt refractare la tratament.
Dermatita seboreica se intalneste la 3 – 5% din populatie si se prezinta sub forma unor placi rosii, acoperite de scuame grase, mai mult sau mai putin pruriginoase.
Aceasta dermatoza este limitata la zonele fetei si trunchiului in care glandele sebacee sunt numeroase si foarte active. Distributia este simetrica, iar regiunile afectate sunt cele acoperite cu par – scalpul, sprancenele, barbia, dar si fruntea, santurile nazolabiale si conductul auditiv extern.
Pe trunchi, scuamele apar in special in dreptul sternului si in pliurile cutanate – zonele axilare, submamare, ombilicale si anogenitale.
Dermatita seboreica ce se manifesta in perioada neonatala, dispare in primele 6 -12 luni de viata, indicand faptul ca este un raspuns la stimularea hormonala materna.
Una dintre caracteristicile dermatitei seboreice este matreata, caracterizata prin descuamarea pielii scalpului, insotita uneori de prurit (mancarimi). Numerosi pacienti cred ca aparitia acestor scuame fine, albe se datoreaza uscarii pielii si utilizeaza mai rar samponul, ceea ce favorizeaza acumularea scuamelor. Inflamatia care urmeaza agraveaza simptomele.
Cazurile mai grave de dermatita seboreica se caracterizeaza prin prezenta unor scuame grase pe fondul unor placi eritematoase. Pacientii acuza prurit si senzatii de arsura in regiunile fetei afectate de dermatita seboreica. Netratate, scuamele se pot ingrosa, devenind galbene si grase. Uneori, apare o suprainfectie bacteriana.

0 Responses to "Dermatita seboreica"

Blog Widget by LinkWithin