Crema antireumatica "Puterea Calului"

INCONTINENTA URINARA

Incontinenta urinara (IU) reprezinta prin emisia involuntara de urina.
Incontinenta urinara nu este atat o boala cat un simptom care poate fi atribuit unor afectiuni fizice sau mentale diverse: diabet, accident vascular cerebral, scleroza multipla, boala Parkinson, etc.
Incontinenta urinara poate sa apara la orice varsta, dar prezinta o incidenta crescuta in cazul femeilor peste 60 ani.

Clasificare

Incontinenta urinara de efort – se caracterizeaza prin pierderea unei cantitati mici de urina in timpul unui efort fizic intens, a unei crize de tuse, in timpul stranutului sau a rasului.
Mai frecventa la femei, incontinenta de efort reprezinta 50% din tipurile de IU si se poate explica prin urmatorii factori:
- slabirea muschilor perineali in urma mai multor nasteri naturale, a nasterii unui bebelus cu greutate mare, sau a unei interventii chirurgicale la nivelul vaginului.
- atrofia muschilor perineali (numiti si muschii planseului pelvian, acestia controleaza mictiunea) in urma menopauzei, din cauza scaderii nivelului de estrogeni
- prolapsul vezicii urinare
- insuficienta sfincterului vezical
La barbati, IU de efort este cauzata de ablatia prostatei, care duce la slabirea muschilor perineali si este numita incontinenta urinara de efort postoperatorie.
Alte cauze ce pot declansa sau agrava IU de efort sunt:
unele medicamente
tusea cronica legata de afectiuni pulmonare
constipatia cronica
neuropatiile degenerative (boala Parkinson, scleroza in placi, etc.)
meseriile ce necesita transportarea unor obiecte grele

Incontinenta urinara imperioasa – reprezinta 25% din tipurile de incontinenta ce afecteaza femeile, dar poate surveni si la copii si la barbatii in varsta.
IU imperioasa provoaca pierderi importante de urina si, asa cum indica numele sau, se caracterizeaza prin necesitatea imperioasa de a urina. Fenomenul se explica printr-o hiperactivitate a muschilor vezicii urinare; vorbim in acest caz de vezica hiperactiva. Pentru a declansa contractiile vezicii, este suficienta o simpla stimulare: mersul pe jos, rasul, un robinet care curge sau senzatia de frig. Factorii care duc la hiperactivitate vezicala sunt: infectii, obstructii, calculi, tumori, iradiere, chimioterapia, anxietatea, o leziune a sistemului nervos (boala Parkinson, etc.) si imbatranirea.

Incontinenta urinara mixta – aceasta forma combina in grade diferite cele doua tipuri de IU precedente (IU de efort si IU imperioasa) si reprezinta 25% din formele de incontinenta urinara feminina.

Incontinenta urinara prin prea-plin – Prezenta in special la barbati, aceasta forma de IU este urmarea unei retentii urinare cronice care mentine vezica plina. Totusi, IU prin prea- plin nu se manifesta decat in timpul noptii deoarece pacientul isi pastreaza complet controlul asupra vezicii in starea de veghe. Cauza poate fi o afectiune a prostatei care comprima uretra, sau leziuni neurologice senzoriale asociate diabetului (neuropatie periferica diabetica).

Incontinenta totala - Este vorba despre o incontinenta cu emisie continua de urina, atat ziua cat si noaptea. Controlul voluntar asupra urinei lipseste complet.
IU totala poate fi cauzata de o malformatie congenitala. Totusi, ea este cel mai adesea consecinta unor leziuni fizice ce survin indeosebi in urmatoarele situatii: nastere, accidente care afecteaza bazinul sau coloana vertebrala, unele interventii chirurgicale, unele boli ale sistemului nervos.

Enurezisul - Aceasta forma de incontinenta se manifesta noaptea si afecteaza copiii cu varsta peste 6 ani. Enurezisul se poate explica prin lipsa maturitatii vezico- sfincteriene.

Cauze

Pierderea de urina se datoreaza in unele cazuri slabirii sfincterului uretral (deseori dupa sarcina si nastere). Alte cauze ale incontinentei urinare sunt si:
- infectiile urinare (cistita, etc.) – acestea irita vezica, ducand la necesitatea imperioasa de a urina. Mictiunile imperioase pot fi singurul semn de alarma al unei infectii urinare.
- unele medicamente
- infectie sau inflamatie a vaginului
- functionare deficitara a vezicii
- prolaps (coborare a organelor situate deasupra planseului pelvian)
- obstructie a cailor urinare – o tumora localizata pe tractul urinar, calculii renali ("pietre la rinichi") etc.- pot bloca emisia de urina, cauzand incontinenta urinara.
- ingustare a uretrei (canalul care leaga vezica de meatul uretral, servind la evacuarea urinei si a spermei la barbat)
- sarcina si nasterea
- prostatita (inflamatia prostatei)
- hiperplazia benigna a prostatei (HBP) – cresterea in volum a prostatei, frecventa la barbatii peste 50 ani, duce la comprimarea uretrei.
- cancerul de prostata
- boli neurologice (scleroza multipla, boala Parkinson, accident vascular cerebral, leziuni ale maduvei spinarii)
- histerectomia (indepartarea chirurgicala a uterului) – poate afecta muschii planseului pelvian

0 Responses to "INCONTINENTA URINARA"

Blog Widget by LinkWithin