Crema antireumatica "Puterea Calului"

Vinul de aloe

Un kg şi jumătate de frunze mari de aloe, in vârstă de 3-5 ani, se trece prin maşina de tocat carne (înainte de a se folosi, planta nu se udă vreme de 5 zile). Se adaugă 2,5kg miere de albine, 3,5 l vin roşu de 14-18 grade. Se amestecă toate ingredientele, se bagă intr-un borcan de sticlă şi de pune in cămară la loc întunecos şi răcoros vreme de 5 zile.

Mod de administrare: in primele 7 zile se ia câte o linguriţă de amestec, de 3 ori pe zi, cu 2 ore înainte de masă. In următoarele săptămâni, se ia câte o lingură de 3 ori pe zi cu o oră înainte de masă. Durata minimă a unei cure este de 2-3 săptămâni sau o lună.

Afecţiunile tratate cu vinul de aloe : ulcere, gripă, angină, dureri de cap, boli de dinţi, mastoidită, astenie nervoasă, alcoolism, trombanegite, eczeme, astmă, scleroză, reumatism. In primele de zile de tratament, bolnavul capătă o poftă de mâncare accentuată. Pe durata curei se exclud din alimentaţie laptele şi ouăle. Se consumă cât mai multe fructe şi supe de legume.


Read more....

Socul si fructele sale concureaza cu vaccinurile antigripale

Cercetări recente plasează socul în fruntea celor mai puternice
stimulente ale sistemului imunitar. Fructele lui sunt un concurent
redutabil al vaccinurilor antigripale
În laboratoarele supersofisticate ale unei universităţi medicale din Israel se fac experimente care ar putea influenţa soarta omenirii.Subiectul cercetării sunt nişte... bobite negre-albăstrui ale unei plante capabile să neutralizeze cei mai periculoşi microbi şi să mărească extraordinar capacitatea naturală de apărare a organismului. Se pare că această plantă are cu adevărat ceva special, pentru că a declanşat o desfăşurare de forţe fără precedent: sute de cercetători de prima mână lucrează de mai bine de zece ani la aceste studii care au căpătat o copleşitoare importanţă, în condiţiile în care omenirea este tot mai
ameninţată de spectrul unor boli incurabile cum ar fi SIDA şi SARS,cancerul sau leucemia. Curios: un banal extract din fructele acestei plante devansează mult, ca eficienţă, substanţele chimice obţinute prin sintezele cele mai complicate. Despre ce plantă este vorba? Ei bine,aceste studii se referă la o mai veche cunoştinta a noastră, care la noi în
ţară s-a impus ca remediu de prima mână în curele de slăbire şi de
dezintoxicare rapidă: socul. Ce au special aceste fructe de soc? Nu mi-ar
ajunge paginile pentru a consemna toate faptele experimentale şi concluziile la care s-a ajuns în ultimii ani, legate de această plantă, în urma unor studii desfăşurate în paralel, în zeci de spitale şi institute.
Extractele de fructe de soc sunt un puternic concurent al
medicamentelor antivirale de ultima generaţie, ajută la vindecarea
majorităţii bolilor degenerative, la prevenirea bolii canceroase, la
combaterea tumorilor benigne, prelungesc tinereţea biologică. În cele ce
urmează, mi-am propus să fac o scurtă şi foarte necesară sinteză
despre utilizările acestei extraordinare plante, în tratarea şi prevenirea
bolilor:

Unde găsim fructele de soc


În miez de toamnă, fructele socului (Sambucus nigra) pot fi găsite
mai ales în zonele muntoase, pe vaile râurilor şi pâraielor, unde razele
soarelui pătrund mai greu, iar ciclul de vegetaţie al acestei plante este
întârziat. Cel mai frecvent întâlnim socul în marginile de pădure, în
zonele limitrofe drumurilor forestiere, în tăieturile de pădure unde
arborii de bază încă nu s-au regenerat şi unde arbuştii de talie mică se
dezvoltă luxuriant.

Recoltarea fructelor de soc


Se face prin taierea ciorchinilor cu boabe de pe ramuri. La trei-patru
ore de la culegere, aceste boabe se vor prepara sau vor fi puse la
frigider, unde se pot păstra 24-48 de ore. Dacă nu se folosesc în stare
proaspătă, pentru preparate cum ar fi siropul, tinctură sau sucul, fructele
de soc pot fi uscate, dar numai pe cale artificială. Boabele se desprind
de pe ciorchine şi se pun în strat foarte subţire pe o sobă sau pe un
calorifer, care asigură o temperatură în jur de 40 de grade Celsius. Se
lasă boabele să se deshidrateze până când seamănă cu stafidele. Atunci
se depozitează în pungi de hârtie, în locuri uscate şi întunecoase.

Cele mai eficiente preparate din fructe de soc


Sucul proaspăt
Se obţine prin zdrobirea boabelor de soc cu ajutorul mixerului
electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. După zdrobire,
pasta rezultată se filtrează printr-un tifon pus în două, sucul obţinut fiind
pus într-o sticlă curată şi apoi depozitat la rece. Termenul de valabilitate
al acestui suc în condiţiile păstrării la frigider este de maximum 48 de
ore. Se administrează 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea
constipaţiei, a colitelor de putrefacţie, pentru întărirea capacităţii de
apărare a organismului.
Tinctura
Se obţine prin amestecarea sucului proaspăt de fructe de soc cu
alcool alimentar de nouăzeci de grade. Într-o sticlă, se pun un pahar de
suc de fructe de soc şi un pahar de alcool alimentar, după care se agită
bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior, tinctura se pune la
păstrare în sticlă bine închisă, la loc întunecos şi rece. Termenul său de
valabilitate este de doi ani. Se administrează 1-4 linguri pe zi, ca
remediu forte în curele de slăbire, ca detoxifiant în bolile cronice şi
degenerative, pentru sporirea rapidă a imunităţii.
Pentru o scădere rapidă în greutate - în cazul persoanelor obeze
sau supraponderale, schema de tratament este următoarea: în prima zi se
ia o linguriţă pe stomacul gol, la ora 18; în a doua zi se iau 2 linguriţe la
aceeaşi oră s.a.m.d., până în ziua a şaptea, când se ajunge la 7 linguriţe
luate o dată. Se menţine această doză vreme de 30 de zile. Această
creştere gradată a dozei este necesară pentru a nu apărea diareea sau
colicile abdominale. Dacă pe măsură ce se creşte doza apare totuşi
diareea puternică, se iau în completare (sublingual) 2-3 linguriţe de
pulbere de scoarţă de stejar (Quercus robur) pe zi sau de iarbă de coada-
racului (Potentilla anserina), iar dacă diareea persistă, atunci se reduce
doza sau chiar se întrerupe tratamentul. În cazul în care apare balonarea
(fenomen rar la tratamentul cu soc), consumaţi zilnic 1-2 linguriţe de
chimen sau fenicul.
Pulberea
Se obţine prin măcinarea cât mai fină a boabelor uscate cu râşniţa
electrică de cafea. Se administrează 3-4 linguriţe de pulbere pe zi, pe
stomacul gol, fiind recomandată în tratarea avitaminozelor, a bolilor
oculare, a diareei (fructele uscate au un efect opus extractelor
proaspete), a colitei.
Siropul
La două pahare de suc proaspăt de fructe de soc, obţinut după
metoda de mai sus, se adaugă două pahare de zahăr brun şi coaja rasă de
la două lămâi. Se pune acest amestec pe foc şi se lasă să clocotească
scurt, după care se toarnă fierbinte într-o sticlă care va fi închisă apoi
ermetic. Se iau 4-5 linguriţe din acest preparat pe zi, pentru un efect
uşor laxativ, tonic, vitaminizant şi remineralizant.


Read more....

Radacina de boz

Bozul (Sambucus ebulus) este fratele mai salbatic al socului, având
frunzele, florile şi fructele foarte asemănătoare cu ale acestuia, dar fiind
considerabil mai scund şi având o rezistenţă mult mai mare la condiţiile vitrege de mediu. Se distinge prîntr-un miros al frunzelor, al tulpinilor şi al rădăcinilor care poate fi caracterizat pe drept cuvânt ca nesuferit sau chiar dezgustător, dar care vom vedea că are rolul său în terapie (bozul este un inhibitor redutabil al apetitului alimentar).Rădăcina de boz este fără doar şi poate unul dintre cele mai puternice purgative şi detoxifiante din flora noastră, fiind o adevărată mătură pentru organism. Cel mai semnificativ însă este efectul acestei plante în curele de slăbit, unde este o armă redutabilă, probabil fără egal în flora noastră medicinală.

Unde găsim şi cum culegem rădăcina de boz

Puţine plante sunt atât de puţin pretenţioase ca bozul, care se aşează
oriunde este lumină destulă şi pământ cu multe resturi organice. Ca
atare, îl găsim de la munte până la câmpie, pe marginile de drum, în
locurile virane, pe malul apelor curgătoare, la margini de pădure.
Rădăcina să este adâncă şi foarte puternică, necesitând un efort
considerabil la dezgropare, care de obicei se face la sfârşitul lui
octombrie, când planta şi-a sfârşit vegetaţia, iar pământul este umezit de
ploile de toamnă şi, în consecinţă, mai uşor de săpat. După dezgropare,
rădăcina se spală în apă, se taie mărunt şi (în cazul în care nu o folosim
crudă) se întinde la uscat în strat foarte subţire, în locuri bine aerisite.

Forme de administrare

Plămădeala în ţuică
Este forma cea mai eficientă de administrare a rădăcinii de boz, care
este foarte puternică şi, ca atare, trebuie luată în preparate care să
permită o dozare foarte bună. Se prepară din 100 g de rădăcina
proaspătă, tăiată foarte mărunt, care se pun într-un litru de ţuică tare,
unde se lasă să macereze vreme de 5 zile. După trecerea timpului de
macerare se filtrează şi se pastrează într-o sticlă închisă la culoare. Se
iau de regulă 1-3 linguri pe stomacul gol, înainte de masă, pentru cura
de slăbire şi cu două ore înainte de masă, pentru efectul purgativ.
Maceratul la rece
Două vârfuri de cuţit de rădăcină de boz mărunţită se lasă la înmuiat
într-un pahar (200 ml) de apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează.
Preparatul astfel obţinut se ia pe stomacul gol, câte 1-2 pahare pe zi.

Ce boli vindecă

Constipaţie - rădăcina de boz (mai ales macerată în ţuică) este
printre cele mai puternice remedii laxativ-purgative din flora noastră. Se
iau 1-2 linguri de plămădeală de două-trei ori pe zi, pe stomacul gol. De
regulă, un tratament durează două săptămâni, apoi se face o pauză de o
săptămână, după care se poate relua.
Obezitate, îngrăşare, apetit alimentar necontrolat - în tratarea
acestei categorii de afecţiuni, pe drept cuvânt bozul poate fi considerat
planta-minune. De ce? În primul rând pentru că rădăcina de boz
intensifică extraordinar procesele de eliminare, fiind un diuretic şi un
laxativ-purgativ redutabil, care produce o scădere rapidă în greutate.
Apoi, mirosul său destul de neplăcut, de care vorbeam mai sus inhibă
extraordinar de mult apetitul, dacă bozul este administrat înainte de a
mânca. Asadar, administrarea unei linguri de plămădeală de boz în ţuică
cu câteva minute înainte de masă este un remediu de slăbire care îi va
corecta şi pe cei mai înrăiţi mâncacioşi. Merită să încercaţi această
metodă, aducându-vă însă aminte de un singur lucru: este foarte
puternic şi, ca atare, trebuie luat cu măsură. În cazul în care abuzaţi de
el, este foarte posibil să aveţi o scădere mai bruscă în greutate decât
v-aţi dori şi, în plus, să vă confruntati cu un deranj stomacal destul de
serios.
Gastrita hipoacidă, capacitate de digestie slabă - părintele
Elefterie de la Mănăstirea Secu - un duhovnic şi un vindecător
excepţional - obişnuia să-şi trateze pacienţii cu probleme digestive cu
rădăcină de boz. Se ia un vârf de cuţit de pulbere din această rădăcină,
cu 20-30 de minute înainte de mesele principale. Efectul de stimulare şi
reglare ale digestiei este excepţional.
Cistita şi infecţii renale recidivante, ascita - de patru ori pe zi se
ia câte o jumătate de pahar de macerat la rece. În cazul în care este
contraindicat aportul suplimentar de lichide, rădăcina de boz se ia sub
formă de pulbere - câte un vârf de cuţit de 3-4 ori pe zi.
Precauţii
Rădăcinile de boz sunt un purgativ cu o acţiune extrem de drastică
şi care pot da efecte secundare extrem de neplăcute (deshidratare, colici
abdominale, stări de iritaţie a tubului digestiv). Din acest motiv este
extrem de important să nu se depăşească dozele menţionate în rândurile
de mai sus. De asemenea, această plantă sau extractele obţinute din ea
nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor.
Contraindicaţii
Intern, planta nu va fi administrată persoanelor cu diaree, care
suferă de colon iritabil, gastrită hiperacidă, care sunt slăbite. Rădăcina
de boz este, de asemenea, contraindicată persoanelor care au senzaţie de
vomă accentuată.


Read more....

2 remedii contra transpiratiei

Difuncţiile sudorifice au cauze diferite. Ele pot fi provocate de o boală, de vârstă, de stres, etc. şi trec adesea la fel cum au şi venit. Iată 2 remedii naturiste ce pot fi utile in acest caz:
Infuzie de salvie: se pun două linguriţe de plante la o cană de apă clocotită, se lasă 5 minute să se infuzeze, se bea o cană de ceai pe zi, înghiţitură cu înghiţitură.
Frecţii cu suc de lămâie: cu ajutorul unui tampon de vată îmbibat in suc natural de lămâie, se frecţionează zonele unde se transpiră mai mult. Pentru acelaşi procedeu se poate folosi şi oţetul de mere. Seara, înainte de culcare, după ce se face un duş, se frecţionează zonele de transpiraţie ori cu oţet de mere, ori cu suc de lămâie.


Read more....

Dieta de vara

Persoanele care vor sa slabeasca, ar trebui sa incerce acest lucru pe parcursul verii, cand este mult mai usor sa adopte o dieta echlibrata si diversificata, fara a fi necesar sa se implementeze o cura drastica care poate duce la anumite dezechilibre nutritionale. Este important sa se retina faptul ca indiferent de dieta adoptata, este necesara hidratarea corespunzatoare (2-3 litri de apa, zilnic).

ROSIILE SI ARDEII

Legumele, in general, sunt alimente cu un continut bogat in vitamine si minerale. Culoarea acestora se datoreaza in mare parte unor constituenti precum, vitamina C, vitamina A, licopene, etc. Legumele sunt ideale in dietele pentru slabit, rosiile si ardeii oferind si un aport caloric redus.

Sfaturi pentru dieta cu rosii si ardei

- alegerea unor rosii intens colorate, coapte, tari, cu miros caracteristic puternic
- pastrarea acestora in frigider (nu mai mult de cateva zile)
- folosirea pe cat posibil a sucului si pastei de tomate fara aditivi si conservanti sau cu adaos de zahar; se stie ca sunt recomandate mai degraba legumele congelate decat cele conservate prin alte metode
- alegerea unor ardei tari, crocanti, cu miros puternic, caracteristic, care se pot, de asemenea, pastra pentru cateva zile la frigider
- ardeii se pot consuma cruzi (salate) sau pentru un gust mai deosebit, copti si apoi decojiti (atentie la consumul de samburi, care pot determina tulburari digestive la anumite persoane, precum dischinezia biliara)
- pe parcursul iernii sunt recomandati ardeii copti si congelati, in locul celor crescuti artificial in sere.

Sfat practic pentru bucatarie

Rosiile mici, se pot taia in jumatate, se sareaza si apoi se pun la cuptor, la foc mic, pana scad (aproximativ 1-2 ore). Acestea pot fi servite cu paste fainoase, diferite salate sau branza de capra.

FRUCTELE DE PADURE

Afinele, capsunile, fragutele, coacazele albe, rosii, negre, agrisele, zmeura, sunt fructe cu un continut foarte important de antioxidanti. Antioxidantii sunt substante cu rol foarte important in prevenirea alterarilor celulare (reduc riscul de aparitie a cancerului, intarzie imbatranirea organismului). Aceste fructe au un continut bogat in fibre alimentare (mentin un tranzit intestinal normal) si au un aport caloric scazut.

Sfaturi privind dieta cu fructe de padure

- consumul fructelor de padure, in special dimineata, alaturi de cereale integrale; fructele de padure pot fi consumate proaspete, uscate sau congelate
- inlocuirea desertului clasic (dulciuri concentrate, prajituri, inghetata), cu fructele de padure sau cu iaurtul amestecat cu fructe de padure mixate
- fructele de padure pot fi folosite in salate sau pot fi servite alaturi de alte alimente sub forma de sosuri
- pe parcursul iernii este recomandat consumul fructelor congelate in locul gemului sau marmeladei, care au un continut caloric foarte ridicat.

Sfat practic pentru bucatarie

Salata de pui cu sos de zmeura, este un fel de mancare extrem de apetisant si are un continut caloric redus. Se prajeste pieptul de pui la gratar, se feliaza si se adauga peste acesta alune prajite, usor sarate, arpagic sau praz fin feliat, salata verde si sosul de zmeura.

IAURTUL

Iaurtul si celelalte lactate cu un continut scazut de lipide (grasimi), sunt bogate in proteine si calciu si pot fi folosite cu succes in dietele pentru slabit. Dietele cu iaurt sunt foarte sanatoase, mentin un tranzit intestinal normal (combat constipatia cronica) si intaresc sistemul imunitar si osos. Pentru o diversificare a dietei cu iaurt, se pot adauga cereale integrale, fructe uscate sau fructe crude mixate.

Sfaturi privind dieta cu iaurt

- reducerea consumului de inghetata pe parcursul verii si inlocuirea acesteia cu iaurtul inghetat, care are un continut mai mic de glucide si lipide (continut caloric redus)
- spuma de iaurt cu fructe, este ideala ca mic dejun alaturi de cerealele integrale, aceasta putand fi consumata si ca desert; aceasta poate fi preparata si cu fructe congelate sau cu suc natural de fructe
- atentie la cumpararea iaurtului, cu citirea atenta a etichetei, pentru ca nu toate iaurturile au un continut scazut de lipide si glucide (in special cele cu adaos de marmelada, gem sau sosuri de fructe concentrate).

Sfat practic pentru bucatarie

Parfait-ul din fructe proaspete (in special cele cu arome puternice), servite impreuna cu iaurtul de vanilie, este un desert extrem de gustos.

FASOLEA VERDE SI FASOLEA USCATA

Fasolea este un substituent foarte bun al carnii in dietele vegetariene, pentru ca aceasta contine o cantitate mare de proteine. De asemenea fasolea contine si o cantitate mare de fibre, cu rol in mentinerea unui tranzit intestinal normal, este hranitoare si are un continut caloric redus.

Sfaturi privind dieta cu fasole

- fasolea verde se poate consuma fiarta (salate) sau in alte mancaruri gatite
- fasolea boabe poate fi consumata alaturi de alte legume (salate) sau fiarta si batuta; de asemenea se poate folosi si fasolea conservata (conserve sau congelata) si poate fi folosita in salate, alaturi de paste, in supe, sosuri si alaturi de preparatele din orez
- fasolea boabe trebuie hidratata in apa cu cateva ore inaintea prepararii pentru o gatire mai usoara
- pentru a reduce efectele suparatoare ale consumului de fasole (balonare, flatulenta), este recomandata administrarea de pastile care contin enzime suplimentare, care fac digestia mai usoara
- este recomandata diversificarea tipurilor de fasole consumate (fasole alba, neagra, fasole mexicana, fasole verde, pastai).

Sfat practic pentru bucatarie

Salata de peste cu fasole: se prajeste pestele la gratar, se marunteste si se adauga pesteacesta sos de lamaie, fasole neagra fiarta, boabe de porumb fiert (din conserva), 2-3 picaturi de otet balsamic si 2 linguri de ulei de masline extravirgin. Optional, se pot servi cartofi copti la cuptor.

MANGO

Mango este un fruct exotic extrem de aromat si gustos, bogat in fibre, vitamina A, vitamina C, potasiu si ofera un aport caloric relativ redus (135 calorii/ fruct).

Sfaturi privind dieta cu mango

- mango este un fruct bogat in potasiu (element important in activitatea musculara si cardiaca) si este indicat atunci cand exista un deficit al acestuia in organism; un fruct mango ofera necesarul zilnic de potasiu
- mango poate fi servit in salate si alaturi de preparatele de peste
- sucul proaspat din mango poate fi pastrat pentru cateva ore la frigider si poate fi consumat alaturi de alte preparate culinare
- mango poate fi folosit si alaturi de cerealele integrale, in prajiturile dietetice si in budinci.

Sfat pentru bucatarie

Omleta cu mango este o combinatie culinara exotica si extrem de gustoasa. Sosul de mango cu alune maruntite, poate fi folosit alaturi de majoritatea deserturilor.

APA

Apa este una dintre componentele cele mai importante ale unei nutritii corespunzatoare. Apa este importanta mai ales pe parcursul verii, atunci cand deshidratarea organismului este mai accentuata. Apa este indispensabila vietii, organismul uman fiind format in proportie de 60-65% din apa (la copii, chiar 70%). Apa ajuta la eliminarea toxinelor din organism (transpiratie, urina), este lipsita de calorii si trebuie consumata in cantitati suficiente (aproximativ 2 litri pe zi).

Sfaturi privind consumul apei

- consumul de apa (lichide) este corelat cu nevoile organismului (sete); se stie insa ca odata cu varsta acest reflex se diminueaza, astfel incat consumul lichidelor poate fi mai mic decat necesarul organismului
- se recomanda consumul unor lichide precum, apa plata sau minerala, sucurile naturale (obtinute din fructe si care se consuma imediat dupa preparare sau sunt pastrate pentru un timp scurt in frigider), lapte degresat, supe sau ceaiuri
- apa necesara poate fi procurata si din anumite alimente precum gelatina, iaurtul inghetat, supele, ciorbele, pepenele, muraturile, portocalele, salatele si rosiile
- sunt recomandate sucurile obtinute din apa minerala si suc natural sau lamaie (limonada).


Read more....

Bronsita acuta - caracteristici

Bronsita acuta este o boala inflamatoare a cailor respiratorii caracterizata printr-un sindrom bronsic acut cu evolutie de scurta durata, nefiind insotit de modificari radiologice. Cand aceasta infectie apare, caile respiratorii se inflameaza producand mai multa secretie (flegma) ca de obicei. Inflamatia impreuna cu mucusul produs obstructioneaza respiratia. Bronsita este de obicei cauzata de acelasi virus ca si guturaiul. Virusul ataca mucoasa arborelui bronsic provocandu-i rani. Corpul lupta in mod normal cu virusul, dar in tot acest timp mucoasa se inflameaza mai mult si produce mai multa secretie. Corpului ii este necesar un anumit timp pentru a repara stricaciunile provocate iar in aceasta perioada de refacere este posibil sa tusiti si sa aveti o respiratie
ingreunata. Daca fumati perioada de refacere va dura mai mult.
Bronsita poate fi transmisa prin tuse. De asemenea cei care fumeaza sau care muncesc in locuri cu mult fum sunt mai expusi riscului de a contacta bronsita acuta deoarece plamanii acestora au suferit deja stricaciuni.

Forme clinice ale bronsitei acute

1.Bronsita acuta infectioasa - care este de doua tipuri:
- bronsita acuta virala (cea mai frecventa), este produsa de virusuri: gripal A, B, paragripal 1,2,3, sincitial respirator (afecteaza preponderent copii si persoanele tinere), adenovirusuri, virusul rujeolei etc.
- bronsita acuta bacteriana apare in evolutia unei bronsite acute virale prin suprainfectie cu flora, care populeaza In mod normal nazofaringele: pneumococi, streptococi aerobi si anaerobi, corynebacterii, neisserii, bacterioides.
2.Bronsita acuta chimica se produce prin iritatia cailor respiratorii in urma expunerii accidentale sau profesionale la diverse substante chimice praf, ciment, fum, gaze iritante, vapori de acizi, amoniac sau acetona etc.

Diagnosticare

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa efectueze unele analize cu scopul de a elimina alt diagnostic posibil cum ar fi pneumonia.
Pneumoniile virale sau bacteriene, bolile infectioase virale ce debuteaza cu sindrom cataral si bronsitic: rujeola, varicela, gripa , mononucleoza infectioasa, bronsita acuta obstructiva necesita diferentiere de un debut de astm bronsic.
Hemograma este normala sau evidentiaza leucopenie (in viroze), uneori leucocitoza (in infectiile bacteriene), examenul bacteriologic al sputei fiind necesar la bolnavii suferind de o boala cronica grava.
Radiografia pulmonara este normala (nu se efectueaza in timpul sarcinii).
Alte procedee diagnostice sunt rinoscopia si faringoscopia.

Bronsita acuta la copii constituie 20% din totalul infectiilor respiratorii acute, 20% din cazuri bronsita acuta este cauzata de adenovirusuri si pana la 10% - de virusurile gripale. La sugar si copilul mic bronsita acuta este produsa predominant de virusul sincitial respirator si virusul paragripal 3. Bronsita acuta incepe dupa o infectie virala cu semne de rinita, febra . Peste 3-4 zile apare tuse seaca, frecventa care in asociere cu traheita devine chinuitoare, cu arsuri sau dureri in piept. Peste 2-3 zile tusea devine productiva, cu sputa muco-seroasa sau mucupurulenta, provocand la sugar si copii mici vome cu amestec de sputa. In bronsita acuta la copil se asculta inasprirea murmurului vezicular si raluri bronsice sibilante si ronflante.
Bronsita acuta, mai ales forma obstructiva, evolueaza la batrani mai grav, adesea agravand insuficienta cardiaca (indusa de cardiopatia ischemica sau valvulopatii) si se complica cu bronhopneumonie de staza.
Durata bronsitelor acute necomplicate este de 5 -10 zile si la tratament adecvat se vindeca complet; bronsita acuta netratata si, mai ales, in prezenta factorilor iritanti are tendinta de cronicizare.

Tratament

Bronsita este cauzata de un virus, deci antibioticele nu va vor ajuta, chiar daca secretiile sunt colorate sau dense.
In unele cazuri medicul recomanda medicamente destinate astmaticilor.
Nu fumati.
Evitati atmosfera poluata.
In tratamentul bronsitei acute la copil se prevede necesitatea respectarii unui regim hidric optim, care sa previna dehidratarea (prin febra si dispnee). In caz de deshidratare se va face un supliment de rehidratare orala. Alimentatia va fi obisnuita.
Pot fi administrati agenti antivirali. Nu se administreaza antibiotice (cu exceptia cazurilor de infectie cu mycolasma pneumoniae, care necesita tratament cu eritromicina). De asemenea, se administreaza preparate mucolitice: acetilcisteina, bromhexina, efitusina, mucosistina si decocturi mucolitice, care fluidifica si faciliteaza expectoratia mucusului bronsic.


Read more....
Blog Widget by LinkWithin