Crema antireumatica "Puterea Calului"

ARMURARIUL (Silybum marianum)


Este o plantă ţepoasă, de vreun metru înălţime, cu tulpini şi frunze
de un verde şters, cu flori roşietice, care fac niste seminţe cu gust
ămarui. Acest scaiete este printre cele mai utilizate plante medicinale
din lume. De ce? Pentru că în seminţele sale se ascund substanţe cu o
extraordinară acţiune benefică asupra ficatului. Studii facute în
Germania, Statele Unite, Italia, Austria au arătat că armurariul este în
prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra
afecţiunilor hepatice, aflate în explozie în ultimul deceniu. Mai mult,
armurariul este un anti-toxic redutabil, ajutând organismul să reziste
celor mai puternice otrăvuri, de la ciupercile toxice, până la gazele
industriale sau metalele grele. Să cunoaştem în continuare mai bine acest remediu, cu adevărat miraculos.

Unde găsim armurariul

Armurariul (Silybum marianum) este la noi în ţară o plantă exclusiv
de cultură, care creşte în zone mai calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia,
sudul Moldovei, Subcarpaţii Sudici. Cândva se cultiva în aceste zone pe
suprafeţe intinse, fiind obţinut chiar un soi românesc original, numit „de
Prahova”, bogat în silimarină, principala substanţă activă a acestei
plante. În zilele noastre, planta este cultivată doar pe suprafete reduse,
de către producătorii particulari. Găsim în prezent seminţele de
armurariu în Plafar, sub forma de ceai sau preparate sub formă de
tinctură. Înainte de a cumpăra ceaiul de armurariu, uitaţi-vă cu atenţie la
termenul său de valabilitate, întrucât este o plantă cu principii active
foarte sensibile şi care se degradează puternic în timp. Din acest motiv
şi prepararea sa este foarte delicată.

Ceaiul de armurariu

Este, conform părerii cercetătorilor americani, varianta cea mai
puţin inspirată de a folosi armurariul, întrucât flavonoidele din
compoziţia sa se degradează puternic în contact cu apa clocotită. Din
acest motiv, formele de administrare preferabile sunt cele pe care le voi
prezenta în continuare:

Pulberea

Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea după care se
face o cernere prin sita pentru făină albă. Ideal ar fi, spun biochimiştii,
să se macine pulberea cu 5-10 minute înainte de administrare, aşa încât
oxidarea principiilor active să fie cât mai redusă. Dacă procedeul vi se
pare dificil atunci păstraţi pulberea de armurariu într-un borcan ermetic
închis, la rece şi la întuneric, nu mai mult de 4-5 zile. Se ia 1 linguriţă
rasă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub
limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Extractul hidroalcoolic (tinctură)

Este, probabil, forma de administrare ideală, pentru că acest
preparat se poate păstra mult timp (2 ani), fără a-şi pierde calităţile
terapeutice. Iată cum se prepară tinctura: se pun într-un borcan douăzeci
de linguri de pulbere de seminţe de armurariu, care se acoperă cu alcool
alimentar de 50 de grade, amestecând încontinuu. Când întreaga masă
de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de
două degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat
vreme de 14 zile, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune în
sticluţe mici, închise la culoare, şi se păstrează vreme de maximum 2
ani. Se administrează de regulă o linguriţă, de 4 ori pe zi.

Infuzia combinată

Cum arată şi numele, combină extracţia la rece cu cea la cald,
ajutând astfel la conservarea principiilor active. Se prepară astfel: 1-2
linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu se lasa la înmuiat într-o
jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează;
maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasă se opăreşte cu o
jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit;
se combină cele două extracte; se bea acest preparat cu un sfert de oră
înainte de masă. Doza: 3 căni pe zi.

Cataplasma

2-3 linguri de pulbere fin macinată din seminţe de armurariu se
amestecă cu apă călduţă pentru a forma o pastă ce va fi aplicată extern
pe locurile afectate. Se leagă deasupra un tifon curat, cataplasma fiind
menţinută astfel timp de minimum 2-3 ore.





0 Responses to "ARMURARIUL (Silybum marianum)"

Blog Widget by LinkWithin