Crema antireumatica "Puterea Calului"

Prepararea fructelor în scop terapeutic

Fructele uscate - se obţin prin tăierea în felii, cu o grosime de 1
cm, a fructului bine spălat în prealabil şi nedecojit. Feliile se pun pe o
aţă care se plasează în preajma unei surse puternice de căldură (sobă de
teracotă, calorifer). După 2-3 zile de uscare, feliile de fruct se pun în
cuptor, care se dă la foc mic şi se lasă cu uşiţa întredeschisa, aşa încât
fructele să se usuce rapid, dar fără să se ardă. Când feliile de pere sau de
gutui sunt tari şi aspre la pipăit, pierzându-şi în mare măsură
elasticitatea, procesul de uscare s-a încheiat, iar produsul obţinut se
depozitează în pungi de plastic bine închise.
Decoctul de fructe uscate - aproximativ 40 de grame de fruct
uscat se fierb vreme de 10 minute, după care se lasă să se răcească şi se
filtrează. Preparatul astfel obţinut se consumă de regulă îndulcit cu
miere, fiind un excelent astringent şi antiinfecţios digestiv. Acelaşi
decoct poate fi obţinut din jumătate de kilogram de gutui sau de pere
proaspete, date în prealabil prin răzătoare. Decoctul de gutui este cel
mai cunoscut şi folosit. Denumirea să în limbaj de specialitate este de
„Decoctum Cydoniae”, fiind un preparat oficial inregistrat în
farmacia britanică, belgiană, franceză, şi recomandat a se consuma
în cantităţi mari contra: dizenteriei, diareei, gonoreei, stărilor de iritare
ale mucoaselor, durerilor de gât.
Fructele proaspete - se consumă bine spălate şi, important, fără
a li se îndepărta coaja (care este foarte bogată în vitamine şi minerale).
Întrucât gustul gutuilor nu este întotdeauna agreat, ele se consumă rase
şi amestecate cu miere (eventual amestecate şi cu mere şi cu coaja de
lămâie rasă).
Sucul - se obţine din fructele proaspete, cu storcătorul electric
centrifugal. Se consumă la câteva minute după preparare, când
potenţialul sau terapeutic este maxim. La frigider se poate păstra într-o
sticlă foarte bine închisă, vreme de cel mult 6 ore.
Nectarul - se obţine în blender (mixer electric), în care se pun un
litru de apă, 3-4 pere de mărime medie sau 2 gutui nedecojite şi 2
linguri de miere. Toate ingredientele se mixează vreme de 5 minute,
după care se pune preparatul obţinut într-o sticlă cu dop, care se
păstrează la frigider. Se consumă nectarul pe parcursul unei zile.

0 Responses to "Prepararea fructelor în scop terapeutic"

Blog Widget by LinkWithin