Crema antireumatica "Puterea Calului"

Borsul

Ingredientul de bază al borşului sunt binecunoscutele tărâţe de grâu
Ei bine, tărâţele de grâu fermentate în apă dau naştere acelui lichid
gălbui, cu gust acru şi efecte terapeutice deosebite: borşul. Puţin
cunoscut în ţările occidentale, la români (ruşii sunt şi ei maeştri ai
terapiei cu borş) există o sumedenie de tradiţii legate de virtuţile
purificatoare şi energizante ale acestei licori, considerată în multe zone
ale ţării drept magică. În Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post
şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite
în borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, ca să fie “spălate
toate relele”. În Oltenia, se spunea că borşul cel mai bun este cel făcut
de oamenii iuţi şi harnici. În Moldova, borşul era remediu pentru copiii
deocheaţi, care nu mâncau şi plângeau des, dar şi pentru oamenii “leneşi
la mâncare şi la muncă”. În fine, faima cea mai mare şi-a câstigat-o
borşul prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de ştiinţă, că
trezeşte omul din beţie. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele
intoxicaţiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în
această direcţie. Fie şi numai din cele spuse până acum şi deja ne dăm
seama că merită să avem la îndemână acest “remediu” de sărbători şi
chiar şi după aceea. Dar să vedem cum acţionează borşul ca
medicament.
Boli respiratorii cronice: bronşita, astm, sinuzita - două căni de
borş băute zilnic ajută la vindecarea acestor boli şi, mai ales,
preîntâmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni
cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.
Adjuvant în tuberculoză - se bea în fiecare zi o jumătate de litru
de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care
provoacă această maladie.
Alcoolism - pentru trezirea din beţie se beau 1-2 litri de borş
dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum 1 litru din această licoare a
doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi ameţeala,
durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că
cei care beau zilnic borş mult nu mai simt nevoia să bea alcool.
Indigestie, vomă - se bea zilnic înainte de masă o jumătate de
pahar - un pahar de borş. Acest tratament este contraindicat în dispepsia
acidă.
Oboseala cronică - se bea un sfert - o jumătate de litru de borş
dintr-o dată pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului
nervos.

0 Responses to "Borsul"

Blog Widget by LinkWithin